Начало / Нашето портфолио / Монумент - Галата, гр. Варна
  • Монумент - Галата, гр.Варна

Скулптурна композиция „В името на живота и в полет към безкрая"

Един проект на арх. Стефан Коев и арх. Мартин Боев, по задание на варненските мотоклубове.

Ситуирана върху хълм в западната част на „Панорамна площадка - Галата“ в гр. Варна. Изработена от стомана с антикорозионно покритие в два цвята - графит и сребро. Монтирана върху бетонен постамент, облицован с полиран гранит. Общата височина на скулптурата, заедно с постамента е 3,80м. Габаритната ширина е 2,40м.

Внушението на скулптурната композиция е чрез изкуството да се излъчи силно емоционално въздействие, да напомня, да съветва и да предупреждава младите, неопитните и безразсъдните за опасностите и отговорността при ездата на мотоциклет, а също и за стойността на човешкия живот. За тази цел авторите вграждат много символика в творбата си. А наблюдателят се превръща в съавтор, защото е свободен да интерпретира по различни начини вградената символика.

Слънцето е мощен и основополагащ символ на живота. Затова скулптурната композиция е създадена така, че при залез последните слънчеви лъчи да преминават през отвора с формата на крило - за да излъчат и вдъхнат надежда.

Стремежът на авторите е да покажат един запечатан във времето миг. Мигът, който описва всички чувства, съпътсващи драматичното преживяване от загубата. Същевременно композицията издига в култ живота и призовава той да бъде ценѐн и пазен. Вложен е силен емоционален заряд, базиран на реално преживени и изживени събития. Тази скулптура не олицетворява тъгата по загиналите - тя е спомен с усмивка и надежда за живот.

В подножието на хълма е разположена гранитна плоча. Върху нея е гравирана импресия, която със силата на словото допълва визуалното въздействие.

За кратко време „Панорамна площадка - Галата“ успя да се превърне в изключително важно за всички мотоциклетисти място. Защото призивът за разумно и отговорно шофиране в името на живота логично и естествено е вплетен в скулптурната композиция „В името на живота и в полет към безкрая".